ABN Amro rekt tijd na uitspraak

ABN Amro zou duizenden klanten hypotheekrente moeten terug betalen maar ging net op tijd in beroep tegen de uitspraak. (Consumentenbond Geldgids April/Mei 2016)

Rechtbank Amsterdam bepaalde in november 2015 dat ABN Amro ten onrechte een renteopslag rekende bij duizenden Euribor-hypotheken. De zaak was aangespannen door de stichting Stop De Banken (SDB) en de stichting Euribar.

Doordat de bank in beroep is gegaan, moeten consumenten nog zo’n 2 jaar wachten op uitsluitsel, zegt SDB-voorzitter Lex Makkinje. Naar schatting moet de bank €40 to €60 miljoen terugbetalen. De bank hoopt dat de zaak doodbloedt en rekt de boel, net als bij de woekerpolissen, stelt Makkinje.

Gedupeerden kunnen zich voor €400 nog steeds aansluiten bij stichting SDB. Wie een rechtsbijstandsverzekering heeft kan dat mogelijk claimen. Makkinje zegt genoeg geld te hebben ingezameld voor de procedure. Stichting Euribar wil niet inhoudelijk reageren, maar laat op haar site weten dat ze voor de kosten van de hogerberoepsprocedure aanvullende bijdragen probeert te krijgen.

Gedupeerden kunnen hun klacht ook neerleggen bij het KiFiD, mits ze geen rechtszaak hebben lopen. Het KiFiD behandeld nu zo’n 5 zaken.